Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da kraljestvo.

[stblockquote title=”” top_left=”” author=””]čreda: ; na tem mestu označuje Jezusove učence kot po prerokih napovedani »ostanek« izvoljenega ljudstva, torej ljudi, ki si »proti toku« upajo vztrajati v zvestobi in pokorščini zgolj Bogu in njegovemu Maziljencu ter so resnično njegova »čreda« prav v tej eshatološki svobodi.[/stblockquote]

33 Prodajte svoje premoženje in dajte vbogajme. Naredite si mošnje, ki ne ostarijo, neizčrpen zaklad v nebesih, kamor se tat ne približa in kjer molj ne razjeda.

34 Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce.«

Budni služabnik

35 »Vaša ledja naj bodo opasana in svetilke prižgane,

opasana: zaradi dolgih oblačil so morali na starem Vzhodu pri delu ali hitri hoji dvigniti spodnji del oblačila in ga prepasati; obenem je to morda namig na zapoved, ki so jo Izraelci prejeli ob prvi pashi (prim. 2 Mz 12,11), in tako simbolizira pripravljenost za hiter izhod, »eksodus«.

36 vi pa bodite podobni ljudem, ki čakajo, kdaj se bo njihov gospodar vrnil s svatbe, da mu odprejo takoj, ko pride in potrka

37 Blagor tistim služabnikom, ki jih bo gospodar ob svojem prihodu našel budne! Resnično, povem vam: Opasal se bo in jih posadil za mizo. Pristopil bo in jim stregel.

38 In če pride ob drugi ali tretji nočni straži in jih najde takó, blagor jim!

39 Vedite pa: Če bi hišni gospodar vedel, ob kateri uri pride tat, ne bi pustil vlomiti v svojo hišo.

vlomiti: v tanke zidove palestinskih hiš so tatovi zlahka naredili odprtino; prim. Job 24,16.

40 Tudi vi bodite pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.«

41 Peter je rekel: »Gospod, ali pripoveduješ to priliko za nas ali za vse?«

Gospod je dejal: »Kdo je torej zvesti in preudarni oskrbnik, ki ga bo gospodar postavil nad svojo služinčad, da ji odmeri hrano ob pravem času?

43 Blagor tistemu služabniku, ki ga bo njegov gospodar ob prihodu našel, da tako dela!

44 Resnično, povem vam: Čez vse svoje premoženje ga bo postavil.

Če pa ta služabnik reče v svojem srcu: ›Moj gospodar zamuja s svojim prihodom‹ in začne pretepati hlapce in dekle, pojedati, popivati in se upijanjati,

46 bo gospodar tega služabnika prišel na dan, ko ga ne pričakuje, in ob uri, za katero ne ve; presekal ga bo na dvoje in mu dal delež z neverniki.

47 Kajti tisti služabnik, ki spozna voljo svojega gospodarja, a ničesar ne pripravi in ne dela po njegovi volji, bo hudo tepen.

48 Tisti pa, ki je ne spozna in stori kaj takega, kar zasluži udarce, bo malo tepen. Od vsakega, ki mu je bilo veliko dano, se bo veliko zahtevalo, in komur so veliko zaupali, bodo od njega toliko več terjali.«

Lk 12,32–48

Ne boj se, mala čreda
Označena na: