SV. ANTON PADOVANSKI (1190-1231) je bil Portugalec iz Lizbone. Po zgledu sv. Frančiška vnet učitelj Kristusovega nauka po severni Afriki, južni Franciji in nazadnje v Italiji. Umrl je v Padovi 13.junija leta 1231. Znanih je 13 njegovih čudežev (ne smemo jih imeti samo za legende). Priprošnjik za izgubljene stvari, pomočnik pri iskanju življenjskega sopotnika in še kaj.

Najbolj odmevni čudež s SVETO HOSTIJO. Po govoru o češčenju Presvetega Zakramenta, Jezusa v Sv.Hostji, je neki neverni trgovec obljubil, da bo veroval,če se bo njegov osel poklonil Sv.Hostiji prej, kakor bo segel po senu. Nekaj časa po stavi svojemu oslu ni dajal sena niti vode. Ko je šla procesija s Presveto Hostijo mimo je prignal osla ven in pred njega vrgel seno. Žival je pokleknila pred Sv.Hostijo in ni segla po hrani.
V sredini glavnega oltarja, na najčasnejšem mestu je TABERNAKELJ ali SVETOHRANIŠČE. To je omarica, posebej okrašena in tudi znotrej lepo obložena. V svetih posodah se hrani SVETA HOSTIJA, ŽIVI JEZUS. OD TUKAJ NAS NENEHNO GLEDA IN BLAGOSLAVLJA. Marijin zvon nas trikrat na dan kliče k molitvi ANGELOVEGA POZDRAVLJENJA in ZATEKANJU K MARIJI NEBEŠKI MATERI.

Sv. Anton padovanski (1190-1231)
Označena na: