Mnogi ne vedo, da so bila o Jezusu povedana že vsa mnenja, od najglobljih do povprečnih, in vsi ugovori proti njemu že neštetokrat zavrnjeni.

Vsaka beseda Nove zaveze je bila že tisočkrat prerešetana in precejana. Med besedili vseh časov in krajev so ravno svetopisemsko besedilo preučevali zdaleč največ in z neprimerljivo zagrizenostjo.

Že pri Jezusovih judovskih sodobnikih in rojakih so se mnenja o njem silno razhajala.

Za ene je bil in je Božji Sin, Maziljenec, Odrešenik, za druge pa navaden človek, samozvanec, slepar, prevratnik, hujskač, sanjač ali celo obsedenec.

Po dvajsetih stoletjih se je pahljača mnenj samo še razširila: islam ga ima za preroka, judovstvo za rabija (učitelja), neverujoči kvečjemu za humanista in učitelja morale, razne sekte in new age za enega od poslancev iz onstranstva, enega izmed mnogih.

Zanimivo je, da je že Jezus svojim najožjim spremljevalcem postavil to izzivalno vprašanje: »Kaj pravijo množice, kdo sem?

In kaj vi pravite?« Izkazalo sej, da so prevladovali povsem zgrešeni pojmi o njem. Toda nekdo je vedel za pravi odgovor – apostol Peter:

»Ti si Mesija, Božji Maziljenec.« A do tega spoznanja se ni sam dokopal. Bilo mu je dano od zgoraj.

Kje naj danes v zmešnjavi mnenj o tem skrivnostnem človeku najdemo pravi, trezen, utemeljen odgovor?

Vsakih nekaj let se pojavi nova teorija in za njo druga in tretja in … Katoličani in mnogi drugi kristjani verujemo, da tisti Peter, ki je nekoč edini vedel za pravi odgovor, še veno živi naprej v Cerkvi skozi zgodovino.

Italijanski spreobrnjenec Vittorio Messori, pisec še ene uspešnice o Jezusu, je zapisal: »Knjiga je ponavadi monolog, piščev samogovor. Evangelij pa je razgovor, ki se ne končna nikoli. Kaj pa vi pravite, kdo sem? Tako še vedno vprašuje in bo vedno spraševala skrivnostna glavna oseba evangelija prav vsakega človeka.«

Po: TV Slovenija, Ozare, 1995

In kdo je zate Jezus Kristus?
Označena na: